headerfooter-HTM-nieuwsbriefTekengebied-1@2x
Beste lezer,

Graag informeren wij u over ontwikkelingen rondom het HTM Panel en de kwaliteit van onze dienstverlening. Ook in deze bijzondere tijd. Om u als panellid op de hoogte te houden sturen wij deze nieuwsbrief.

Veel leesplezier!

HTM-panel.nl
De coronapandemie heeft veel gevolgen voor onze dagelijkse bezigheden. Ook bij HTM zien we dat het aantal mensen dat momenteel met bus of tram reist, aanzienlijk minder is dan een jaar geleden. Maar ook in deze bijzondere tijd horen we graag hoe u het reizen met HTM ervaart. Wat gaat er goed en wat kan beter? Dus maakt u binnenkort toch een reis met bus of tram? Laat ons dan vooral weten wat u van uw reis vindt en vul een ritbeoordelingsformulier in. Dit kan overigens ook heel snel via de HTM - reisinformatie app.

Resultaten HTM coronabelevingsonderzoek

Eind mei bent u uitgenodigd voor deelname aan een onderzoek over uw reisgedrag tijdens de coronapandemie. Wij vroegen naar uw mening over verschillende maatregelen. Eind september is dit onderzoek herhaald. Ongeveer 750 van onze reizigers hebben deelgenomen, waarvoor onze dank! Wat duidelijk te zien is in de resultaten, is dat het openbaar vervoer weer wat meer wordt gebruikt, ook voor recreatieve doeleinden. Sinds het vorige onderzoek is het gebruik van tram of bus voor niet-noodzakelijke reizen weer toegestaan en is een mondkapje verplicht. Iets meer dan de helft van de invullers geeft aan het mondkapje een (zeer) prettige maatregel te vinden (54%), terwijl 29% juist aangeeft dit (zeer) onprettig te vinden.

Opnieuw zijn reizigers zijn overwegend positief over de maatregelen bij HTM. 86% vindt het automatisch openen van de deuren bij het stoppen op de halte erg prettig. U geeft ook aan dat dit helaas niet altijd gebeurt. Naar aanleiding van de reacties hebben we onze buschauffeurs en trambestuurders opnieuw gevraagd hier goed op te letten.

Respondenten geven aan vooral last te hebben van medereizigers die zich niet aan de coronaregels houden. En zien we het veiligheidsgevoel tijdens de rit dalen. Anderzijds is het HTM-panel in september niet eerder zo tevreden geweest over het aantal vertrekmogelijkheden.
HTM_Mondkapjes_24
Een aantal resultaten uit dit onderzoek op een rij:
  • 74% geeft aan goed afstand te kunnen houden op de halte, 67% vindt de ‘houd afstand’ vloerstickers (zeer) prettig;
  • Slechts 8% vindt het afschermen van de trambestuurder in de rood-beigetrams en buschauffeur door kuchschermen (zeer) onprettig;
  • 70% wil zo min mogelijk dingen aanraken;
  • 47% van de respondenten is bang om besmet te raken met het coronavirus, bij 28% is dit niet het geval;
  • 45% vindt dat HTM genoeg doet om de OV reis verantwoord te kunnen maken. 19% vindt van niet;
  • 32% (was eerder dit jaar 40%) geeft aan nu vaker thuis te werken dan dat men voor de coronacrisis deed;
  • 19% (was 24%) reist niet of minder met HTM omdat een mondkapje verplicht is;
  • 58% (was 32%) reist even vaak of meer met HTM nu een mondkapje verplicht is;
  • 18% van de respondenten heeft sinds uitbraak van het coronavirus niet meer met HTM gereisd.

HTM geeft reizigers overdag de ruimte

De afgelopen maanden constateerden wij dat minder werd gereisd in de spits en juist meer overdag. Dit is een gevolg van het veranderend reisgedrag door de coronacrisis. Daarom zet HTM sinds 31 augustus overdag meer trams en bussen in en wat minder in de spits. De aanpassing is mede mogelijk omdat HTM, MRDH en MBO/HBO/WO afspraken hebben gemaakt om schooltijden en het ov nog beter op elkaar af te stemmen. Eind september vroegen we overigens ook aan het HTM-Panel wat men van deze maatregel vond. Maar liefst 62% van de respondenten oordeelde positief over deze maatregel.
HTM past dienstregeling aan

HTM past dienstregeling aan

HTM wil haar reizigers een betrouwbare dienstregeling blijven bieden. We hadden echter te maken met meer rituitval door de effecten van de coronapandemie. Er zijn medewerkers die in quarantaine moeten vanwege een besmetting in hun omgeving, ziekteverzuim, maar ook afwezigheid van medewerkers door de lange wachttijden voor zowel de coronatest als het wachten op de uitslag. HTM vindt het belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk kan rekenen op bus of tram op het aangegeven tijdstip en daarom was het aanpassen van de dienstregeling noodzakelijk. HTM houdt het verloop nauwlettend in de gaten en zal steeds beoordelen wat er nodig is om reizigers een betrouwbare dienstregeling te blijven bieden. Kijk op htm.nl of in de HTM – reisinformatie app wat dit voor uw reizen betekent.
HTM voorspelt drukte in bus en tram

HTM voorspelt drukte in bus en tram.

In de vorige nieuwsbrief hebben we u geïnformeerd over de aankomende drukte-indicator. Het idee kreeg eerder al een 8,2 van onze reizigers en in het meest recente HTM coronabelevingsonderzoek oordeelde 68% positief over dit hulpmiddel. Door corona is het belang van reizigersspreiding in het openbaar vervoer in korte tijd toegenomen. Daarom heeft HTM sinds kort een drukte-indicator. Daarmee wordt op www.htm.nl en in de HTM – reisinformatie app een inschatting gemaakt of het tijdens een rit rustig of juist druk is in tram of bus.
De drukte-voorspelling wordt in reisplanners en op de website weergegeven, zodat u desgewenst voor een rustigere rit kunt kiezen. Het gaat hier dus om een indicatie en niet om real time informatie. Soms zijn er bijzonderheden of omstandigheden waardoor de werkelijke drukte afwijkt van de verwachting.

De voorspelde drukte wordt in de reisplanner weergegeven met een symbool van één of meer poppetjes. Bij één poppetje is het rustig en zijn er veel zitplaatsen beschikbaar, bij twee poppetjes is de bezetting gemiddeld, en bij drie poppetjes zijn er zeer waarschijnlijk alleen staanplaatsen beschikbaar. Komende tijd spant HTM zich uiteraard in om de huidige drukte-indicator nog verder te verbeteren.

Ritbeoordelingen nu nog makkelijker delen via de HTM - reisinformatie app

Als deelnemer van het HTM-panel ontvangt u regelmatig een uitnodiging om uw rit met tram of bus te beoordelen. Wist u dat dit ook mogelijk is via de HTM- reisinformatie app? Sinds kort gaat dit zelfs nog makkelijker. Ga in de app naar Klantenservice en kies hier voor de optie Goede reis gehad? Zo kunt u al tijdens uw rit uw bevindingen met HTM delen.
Marije Heerikhuisen
Marije Heerikhuisen
HTM Personenvervoer N.V.
Projectleider HTM-panel
info@htmpanel.nl
Gideon van der Hulst
Gideon van der Hulst
Citisens B.V.
Beheerder HTM-panel
info@htmpanel.nl
visuals Nieuwsbrief HTMTekengebied 2@4x
MailPoet